1/1/15

Jamjar μου γλυκο....


Όλη έχουμε μια γλυκιά παρόμοια ανάμνηση από τα παιδικά μας χρόνια..Μικρά παιδικά χεράκια που τεντώνονται να φτάσουν το λαχταριστό γλυκό στο βαζάκι...Ξέρεις εκείνο με τη μαρμελάδα της μαμάς σου που το φύλαγε για όλη την οικογένεια αλλά εσύ θεωρούσες πιο δίκαιο να το απολαύσεις κατ' αποκλειστικότητα γιατί ήσουν γλυκατζού/γλυκατζής και λάτρευες τη μαρμελάδα...
Φταίει ίσως που ποτέ δε μπορούμε να πούμε όχι στα λαχταριστά χειροποίητα ή ίσως να φταίει και που όταν γνωρίζεις πόση αγάπη βάζει κάποιος σε αυτό που δημιουργεί τότε κι εσύ το λαχταράς λιγάαακι παραπάνω.

Τα κορίτσια του Jamjar είναι από εκείνα τα κορίτσια που μπροστά στα όχι γελάνε κεφάτα και λένε "ναι" γιατί έχουν το μυστικό του αγαπημένου τους γλυκού, τρυφερή ανάμνηση στη καρδιά και αυτό τα οδηγεί..Και είναι ωραίο σε εποχές δύσκολες να υπάρχουν "χρωματιστοί" άνθρωποι με διάθεση να μας "κεράσουν" τις νέες τους ιδέες...
Το Jamjar δεν είναι απλά μια πλατφόρμα χειροποίητων..Είναι μια μεγάλη οικογένεια ατόμων που ονειρεύτηκαν κάτι και το πέτυχαν. Και αυτό στις μέρες μας λέγεται ευτυχία.
Η Βέρα και η Εύα λίγο μετά το Χριστουγεννιάτικο bazaar του Jamjar που ενθουσίασε, μας μίλησαν για το πως κάποιος ξεκινάει από ένα βαζάκι μαρμελάδα σαν έμπνευση και καταλήγει με τις πιο γλυκιές επιτυχίες.

1.Το jamjar είναι φτιαγμένο με αγάπη και πολλή έμπνευση. Μιλήστε μας λίγο για εσάς, τα πρόσωπα πίσω από την συνολική προσπάθεια.

Βέρα (jam) + Εύα (jar) = jamjar 4 EVER!

Κάποτε, όταν ήμασταν ανέμελες φοιτήτριες και δεν μιλούσαμε όλη την ημέρα για παραγγελίες, παραστατικά, μεταφορικές και λοιπά ενδιαφέροντα, χαζογελούσαμε κυρίως. Στον ελεύθερο χρόνο μας κάναμε όνειρα για τη ζωή. Παραδόξως σε αυτά τα όνειρα δεν περιγράφαμε το δυνητικό νυφικό μας και το και το στολισμό της εκκλησίας. Θέλαμε πάντα να φτιάξουμε κάτι δικό μας. Απ’ αυτές ήμασταν… Θέλαμε να δουλέψουμε μαζί και έτσι χωρίς πολλές αναφορές σ’ αυτό το παλιό όνειρο και χωρίς πολλές συζητήσεις, ένα απόγευμα απλά αποφασίσαμε πως έφτασε η στιγμή να το κάνουμε πραγματικότητα. Από εκείνη την ημέρα το jamjar ρέει μέσα μας και είναι μη σου τύχουμε σε παρέα. Μιλάμε συνέχεια γι αυτό, ειδικά αν κάνει κάποιος το λάθος να μας ρωτήσει πώς πάει (μία ερώτηση αρκεί για να αλλάξει η ροή της βραδιάς).


Η Εύα είναι πεισματάρα, χειμαρρώδης και ταχύτατη σε όλα (στην ομιλία, στις αποφάσεις και τον τελευταίο καιρό προσπαθεί η καημένη και στο τρέξιμο).
 Η Βέρα είναι δημιουργική, υπερκαταναλωτική (μιλάει με καρδούλες στα μάτια για THN τσάντα που στάμπαρε) και αιχμηρή εκεί που δεν το περιμένεις.
 Και οι δύο μαζί  είμαστε κυρίως χαρωπές, αισιόδοξες και ανεξάρτητες, ό,τι ακριβώς και το jamjar και αυτό που αντιπροσωπεύει.
Rose Garden κολιέ από Limelight.Γλυκοκοίταξε το εδώ
 2.Η ιδέα μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που φιλοξενεί δημιουργούς χειροποίητων προϊόντων ήταν μια καινοτομία για τα δεδομένα της ηλεκτρονικής αγοράς και επιχειρηματικότητας. Πως καταλήξατε σε αυτήν την απόφαση και ποια η σχέση σας με το χώρο του χειροποίητου πριν δημιουργήσετε το jamjar;

Αποτελεί καινοτομία για τα δεδομένα της ελληνικής ηλεκτρονικής αγοράς, αλλά ουσιαστικά δεν είναι καινοτόμα για εμάς η ύπαρξη απλά μίας πλατφόρμας αφιερωμένης στα handmade. Αυτό που θεωρούμε ότι κάνει το jamjar να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που λειτουργεί και η εμπειρία τόσο του πελάτη όσο και των jamjarδημιουργών. Το jamjar διασφαλίζει με τις διαδικασίες του, την ασφάλεια και τη νομιμότητα των συναλλαγών, αναλαμβάνει το pre sales και after sales customer service, διαχειριζόμενο τις παραγγελίες, αλλά και τις τυχόν επιστροφές και απαλλάσσει παράλληλα το δημιουργό από τις δυνατόν περισσότερες διαδικασίες που τον αποσπούν από το έργο του. Επίσης, για εμάς πολύ βασικό είναι ότι το jamjar δεν είναι μία ανοιχτή, αχανής ηλεκτρονική αγορά  με χειροποίητα. Είναι ένα online department store με επιλεγμένες χειροποίητες δημιουργίες. Γεγονός που εξυπηρετεί  τον πελάτη που βρίσκει πιο εύκολα αυτό που ψάχνει.
 Ο λόγος που σκεφτήκαμε αρχικά να δημιουργήσουμε μία ηλεκτρονική αγορά για χειροποίητα ήταν όταν συνειδητοποιήσαμε πόσοι άνθρωποι στο κοντινό μας περιβάλλον, αν και τόσο ταλαντούχοι δεν είχαν μέσα να προωθήσουν τη δουλειά τους σε ηλεκτρονικό περιβάλλον. Ο τρόπος που διαμορφώθηκε τελικά η λειτουργία του jamjar είναι αποτέλεσμα έρευνας και πολύμηνης συζήτησης με πολλούς δημιουργούς, καθώς καμία από τις δυο μας δεν είχε άμεση σχέση με το συγκεκριμένο χώρο.
Σκουφάκι από Loreta's knitting ..Γλυκοκοίταξε το εδώ

 3.Το " βαζάκι με τη μαρμελάδα" (jamjar) πως προέκυψε σαν ονομασία; Υποδηλώνει πως θα δούμε προϊόντα λαχταριστά και χαριτωμένα στα ηλεκτρονικά καταστήματα που φιλοξενείται στην πλατφόρμα;

Πέρασαν μέρες ατέλειωτες που κλεινόμασταν σε ένα γραφείο και λέγαμε η μία στην άλλη «δε θα βγούμε από εδώ μέσα σήμερα, αν δεν έχουμε καταλήξει σε όνομα. Προφανώς βγαίναμε κάποια στιγμή, δυστυχώς όμως άπραγες. Τι κι αν είχαμε αραδιάσει ονόματα σπάνιων φυτών, πουλιών, πετρωμάτων. Ώσπου μία μέρα σαν όλες τις προηγούμενες συζητούσαμε ότι θέλουμε να συγκεντρώσουμε στην πλατφόρμα μας χειροποίητες δημιουργίες που να σου κολλάνε στο μυαλό, αυτό που λέμε «να τις λαχταράς» κι εκεί ανασύραμε την εικόνα κάτι εντελώς λαχταριστού: ένα βαζάκι με μαρμελάδα πάνω σε ένα ράφι και φυσικά ένα παιδάκι να αγωνιά να το φτάσει και να το κατεβάσει. Κάπως έτσι βαφτίσαμε το jamjar και το ερωτευτήκαμε από την πρώτη στιγμή!

   
Άσπρη πουκαμίσα από Tinky..Γλυκοκοίταξε το εδώ

  4.Ποια θεωρείτε πως ήταν η πιο μεγάλη πρακτική δυσκολία όταν αποφασίσατε να δημιουργήσετε το jamjar ( δεδομένου πως επρόκειτο για κάτι καινούργιο στην Ελλάδα);

Ακριβώς, επειδή ο τρόπος λειτουργίας του επιχειρηματικού μας μοντέλου είναι ιδιότυπος για τα ελληνικά δεδομένα, βρεθήκαμε πολύ νωρίς σε μεγάλα αδιέξοδα και μάλιστα σε τομείς ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη του jamjar. Εισπράξαμε πολλές αρνητικές απαντήσεις και βλέμματα γεμάτα απορία για θέματα που εμείς θεωρούσαμε αυτονόητα. «Κολλήσαμε» στο λογιστικό κομμάτι, στα μεταφορικά, στις τραπεζικές συναλλαγές και σε ό,τι μπορεί να κολλήσει κάποιος προσπαθώντας να ανοίξει επιχείρηση στην Ελλάδα. Όλη όμως, η πορεία μέχρι -και φυσικά μετά -το λανσάρισμα του jamjar ήταν τουλάχιστον εποικοδομητικό για εμάς, θα λέγαμε μάλλον εκπαιδευτικό.

  
Ροζάριο από Studio Boneli.Γλυκοκοίταξε το εδώ
 5. Πόσους δημιουργούς φιλοξενείτε αυτή τη στιγμή στο jamjar και ποιες κατηγορίες προϊόντων μπορούμε να βρούμε στα ηλεκτρονικά "ράφια" του;

Αυτή τη στιγμή 100 δημιουργοί παρουσιάζουν τη δουλειά τους μέσω των ηλεκτρονικών jamjar stores τους. Μπορεί να εκπροσωπούν διαφορετικά στιλ μεταξύ τους, αλλά αυτό που τους ενώνει, είναι το υπέρμετρο ταλέντο, η αισθητική και η φαντασία, Στα “ράφια” των καταστημάτων τους μπορεί κάποιος να βρει χειροποίητα κοσμήματα, ρούχα και αξεσουάρ για γυναίκες, άνδρες και παιδιά, είδη σπιτιού και τέχνης. Όλα ένα κι ένα …

Επίχρυση κορώνα από mcs jewellery. Γλυκοίταξε την εδώ
 6.Τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει περισσότερο σε αυτό που κάνετε και που ουσιαστικά επικυρώνει αυτή σας την προσπάθεια;

Έχουμε συναντήσει πάρα πολύ κόσμο όσο καιρό ασχολούμαστε με τη δημιουργία και τη λειτουργία του jamjar. Ανθρώπους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, από ετερόκλητους χώρους και αντικείμενα. Το γεγονός αυτό είναι που καθιστά την καθημερινότητα μας απίστευτα ενδιαφέρουσα. Αυτό που ευχαριστιόμαστε (με την καλή έννοια), όμως, είναι όταν συναντάμε ανθρώπους που είχαμε δει όσο σχεδιάζαμε το jamjar και μας είχαν πει (με ύφος γεμάτο συμπόνια, βέβαια) ένα μεγάλο «ΟΧΙ, δε γίνεται αυτό που θέλετε να κάνετε» και διαπιστώνουν ότι είχαν άδικο! Εμείς το ξέραμε από τότε, εκείνοι όχι! :p

   
Γούρι ραβδάκι για το 2015 από Art of π . Γλυκοίταξε το εδώ
 7. Πως μπορεί κάποιος δημιουργός να "ανοίξει" το δικό του "μαγαζί" στο jamjar;
Για να ενταχθεί κάποιος στην ομάδα των jamjarοδημιουργών θα πρέπει να μας κάνει μία ηλεκτρονική αίτηση, την οποία και αξιολογούμε εντός λίγων εργάσιμων ημερών. Ψάχνουμε δημιουργίες με πρωτότυπα σχέδια και υλικά, με προσεγμένη αισθητική, σωστά παρουσιασμένες  που να μη της συναντάς εύκολα, είτε εκτός του jamjar, είτε στα υπάρχοντα jamjar stores. Aν κάποιος πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι οποίες τονίζουμε ότι είναι καθαρά εμπορικές και όχι καλλιτεχνικές οφείλει στον εαυτό του και στον κόσμο του διαδικτύου να κάνει την αίτησή του εδώ:

Floral backpack _bloblo.Γλυκοκοίταξε το εδώ

 8. Θεωρείτε πως η αγορά της χειροποίητης δημιουργίας βρίσκεται σε άνθιση; Και αν ναι τι είναι αυτό που ελκύει τον καταναλωτή σε προϊόντα φτιαγμένα στο χέρι;

Θεωρούμε ότι ύστερα από πολλά χρόνια το χειροποίητο ξαναβρίσκει τη θέση που του αξίζει στη χώρα μας, στην οποία έτσι κι αλλιώς είχε μακρόχρονη ιστορία. Αυτό διαπιστώσαμε, άλλωστε, και αποφασίσαμε να φτιάξουμε την πρώτη ελληνική ηλεκτρονική πλατφόρμα αφιερωμένη σε αντικείμενα φτιαγμένα στο χέρι ή με μεγάλη  ανθρώπινη εμπλοκή (σχεδιασμός, υλοποίηση ή μεταποίηση). Όσο περνάει ο καιρός – και αυτό πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα ελπιδοφόρα επακόλουθα της κρίσης – όλο και περισσότεροι Έλληνες ασχολούνται συστηματικά με την τέχνη που ήδη ήξεραν ή μαθαίνουν τώρα. Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι οι καταναλωτές εκτιμούν το μεράκι, τον κόπο τη φαντασία των δημιουργών, την ιστορία που μπορεί κάθετί χειροποίητο να κρύβει πίσω του και φυσικά, το πιο βασικό ειδικά για εμάς τις γυναίκες: το χειροποίητο μας κάνει να ξεχωρίζουμε – όπως λέμε εμείς εδώ στο jamjar: μας βοηθάει να ανακαλύψουμε τον πιο λαχταριστό εαυτό μας!

Βελουτέ τουρμπάνι από Meyeia.Γλυκοκοίταξε το εδώ
Aν θες κι εσύ να κάνεις τις δικές σου παραγγελίες στο Jamjar μπορείς να βρεις όλα τα προϊόντα των αγαπημένων σου δημιουργών στο Jamjar και στη σελίδα του στο facebook. Τα κορίτσια είναι εκεί για να σε εξυπηρετήσουν, να σου λύσουν τυχόν απορίες αλλά και να σε δεχτούν στη παρέα τους (αν είσαι δημιουργός)

*Μη σταματάς ποτέ να ονειρεύεσαι και να κρατάς ζωντανό εκείνο το παιδί που ήσουν κάποτε (που λάτρευε τις μαρμελάδες)

Δεν υπάρχουν σχόλια

© Geta(loca)life
Maira Gall