6/6/15

Η ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΡΤΖΟΥ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ...

 

 Φοράς ένα κόκκινο φόρεμα και έχεις τα μαλλιά λυτά.Πρέπει να είναι καλοκαίρι γιατί είσαι ηλιοκαμμένη και πίνεις κοκτέιλ.Ναι είναι καλοκαίρι όσο πιο πολύ το σκέφτεσαι έτσι είναι... Παίζει εκείνο το τραγούδι, ξέρεις εκείνο που κάθε φορά που το ακούς θέλεις να στριφογυρίσεις σαν σβούρα και να σιγοσφυρίξεις το σκοπό του.Εκείνο το βράδυ γνώρισες το αγόρι σου.Ή την κολλητή σου.Η γιόρτασες το πτυχίο σου κτλ κτλ...
Κάθε φορά που εκείνο το τραγούδι παίζει, θυμάσαι εκείνη τη νύχτα που ένιωθες άτρωτη, ευτυχισμένη και είναι σαν να ξαναζεις τη στιγμή σαν να είναι νοσταλγικό deja vu.Αυτή είναι η μουσική, μικρές νότες που χορεύουν σε έναν ξέφρενο χορό και που ξέρουν να σου προκαλούν  ένα πλήθος συναισθημάτων.

Έτσι είναι και μερικές φωνές...Και όταν η φωνή και η μουσική αγκαλιάζονται είναι σαν να σου δίνουν ένα φιλί ζωής για να νιώσεις πάλι και πάλι.
Η Μαρία Μούρτζου είναι μια νέα, ανερχόμενη καλλιτέχνης της Θεσσαλονίκης που αν έχεις την τύχη να την ακούσεις live σίγουρα θα καταλάβεις και την αξία της μουσικής.
 Θα την ακούσεις σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με ποικιλία τραγουδιών με έμφαση σε τραγούδια με vintage ατμόσφαιρα αλλά και jazz στοιχεία  χωρίς να λείπουν και τα πιο σύγχρονα κομμάτια.

1.Πώς ξεκίνησε αυτό το μουσικό σου ταξίδι και κατά πόσο ήσουν συνειδητοποιημένη για την επαγγελματική σου ενασχόληση με το χώρο του τραγουδιού;

Η αγάπη μου για τη μουσική φάνηκε από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με πολλά μουσικά ακούσματα. Με μάγευε αυτή η τέχνη και ήθελα να τη γνωρίσω περισσότερο. Κάπως έτσι ζήτησα από τους γονείς μου να μάθω πιάνο και ξεκίνησε το μουσικό μου ταξίδι.  Στο πέρασμα των χρόνων αυτό το πάθος δεν ξέφτισε αλλά διογκώθηκε ακόμα περισσότερο. Θα έλεγα λοιπόν πως η ενασχόλησή μου με το τραγούδι ήταν μια πολύ συνειδητοποιημένη επιλογή.

  

2.Αγαπημένος συνεργάτης ο Γιάννης Δαμιανίδης σας έχουμε δει μαζί ως ντουέτο αλλά πλέον συνεργάζεστε μαζί και με το υπόλοιπο group σας με το οποίο κάνετε τις live εμφανίσεις σας. Πως προέκυψε η καλλιτεχνική σας συμπόρευση και πόσο εύκολο είναι για έναν τραγουδιστή να δουλεύει πιο ομαδικά;

Η συνεργασία μου με τον Γιάννη Δαμιανίδη ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, μέσα από το ωδείο στο οποίο εγώ σπούδαζα και εκείνος εργαζόταν ως καθηγητής. Στη διάρκεια της συνεργασίας μας έχουμε καταπιαστεί με ποικίλα είδη μουσικής και έχουμε παρουσιάσει αρκετά διαφορετικά μουσικά προγράμματα. Ο Γιάννης έχει παίξει πολύ καθοριστικό ρόλο στη μουσική μου πορεία, καθώς είναι εκείνος που επιμελείται το σύνολο των εμφανίσεων μας.
Ο λόγος που δουλεύουμε μαζί τόσα χρόνια είναι η άψογη συνεργασία μας. Η ομαδικότητα εξάλλου είναι δύναμη στη δουλειά μας. Ειδικά όταν χαρακτηρίζεται από σεβασμό, αμοιβαιότητα και καλή συνεννόηση μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

3.Σας έχουμε ακούσει σε αγαπημένες διασκευές με στοιχεία jazz αλλά και vintage ελαφρότητας που μας ταξιδεύουν σε παλαιότερες δεκαετίες χωρίς βέβαια να λείπουν και τα πιο σύγχρονα κομμάτια. Ποια είναι τα δικά σου ακούσματα τα οποία σε οδηγούν και στην επιλογή του ρεπερτορίου σας;

Από κάθε δραστηριότητα της ζωής μου γνώρισα και αγάπησα και κάποιο είδος μουσικής. Τα ακούσματα που είχα από το σπίτι μου ήταν κυρίως παλιά λαϊκά αλλά και rock. Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος μου σύστησε σπουδαίους δημιουργούς αλλά και τραγουδιστές. Οι σπουδές μου στο ωδείο με έφεραν σε επαφή με κλασσικούς συνθέτες αλλά και με τον κόσμο της jazz μουσικής, ενώ μέσα από τις σπουδές μου στον κινηματογράφο έμαθα να θαυμάζω την κινηματογραφική και την ορχηστρική μουσική. Ταυτόχρονα διαπιστώνω πως στις μέρες μας εξακολουθούν να υπάρχουν δημιουργοί-διαμάντια που μας χαρίζουν εξαιρετικά σύγχρονα τραγούδια.
Όλα αυτά αποτελούν το κράμα της δικής μου αισθητικής όπως διαμορφώνεται μέσα στα χρόνια. Ταυτόχρονα, αυτό συνδυάζεται με τα ακούσματα και την αισθητική των συνεργατών μου και οδηγεί σε ένα τελικό μουσικό αποτέλεσμα που έχει πολλές πτυχές.
  


4.Καθώς η βάση σου είναι στην Θεσσαλονίκη, πιστεύεις πως στη συμπρωτεύουσα υπάρχουν χώροι και ευκαιρίες για νέους καλλιτέχνες και τις φρέσκες προσπάθειες τους;

Πιστεύω πως σε κάθε τόπο υπάρχουν ευκαιρίες για τους ανθρώπους που προσπαθούν και έχουν φρέσκες,  δημιουργικές ιδέες. Στις μέρες μας η κατάσταση είναι γενικότερα δύσκολη, όμως θεωρώ πως η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που, όσο είναι εφικτό, δίνει έμφαση στον πολιτισμό και τους νέους ανθρώπους.
Ας μη ξεχνάμε άλλωστε πως πολλά από τα σπουδαιότερα τραγούδια γράφτηκαν σε κρίσιμες περιόδους της ιστορίας. Οι τέχνες δεν χαρακτηρίζονται άδικα ως μέσο έκφρασης. Εύχομαι αυτή η γενιά, όπου και αν έχει τη βάση της, να καταφέρει να μετατρέψει όλα αυτά που βιώνει σε δημιουργία και με το έργο της να σημαδέψει την εποχή της.
  
   

5.Μίλησε μας για τα μέλη της ομάδας σου και πως  συναντηθήκατε μουσικά μεταξύ σας;

Με τους συνεργάτες μου βρεθήκαμε αρχικά σε διαφορετικές μουσικές στιγμές. Όταν αποφασίσαμε να συμπράξουμε κάθε ένας έφερε στην ομάδα τις δικές του επιρροές, συμβάλλοντας δημιουργικά στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτή η ζύμωση είναι το πιο όμορφο στάδιο της δουλειάς μας.  Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε προγράμματος που παρουσιάζουμε, επιλέγουμε εκείνους τους συνεργάτες που με την προσωπική τους πινελιά θα χρωματίσουν το τελικό αποτέλεσμα.


6.Που σχεδιάζετε να είναι οι επόμενες εμφανίσεις σας και ποια είναι τα μελλοντικά σου πλάνα;

Το φετινό καλοκαίρι θα βρισκόμαστε στο στούντιο, καθώς ετοιμάζουμε την πρώτη προσωπική μου δουλειά, στην οποία τη μουσική υπογράφει ο Γιάννης Δαμιανίδης. Ταυτόχρονα όμως συνεχίζουμε και τις ζωντανές μας εμφανίσεις σε διάφορους όμορφους χώρους, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης.

   


Δεν υπάρχουν σχόλια

© Geta(loca)life
Maira Gall