23/2/16

Κέικ φρέσκιας καρύδας by Marislurp



 Είναι αυτές οι μέρες που ξυπνάς και δεν θες να σηκωθείς από το κρεβάτι, που θες να μείνεις όλη μέρα κουκουλωμένος κάτω από τα παπλώματα και να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Αλλά αναγκαστικά σηκώνεσαι, ντύνεσαι και πας στη δουλειά, που εκεί βεβαίως τίποτα δεν πάει καλά και νιώθεις να θες να φωνάξεις ότι δεν έχεις ιδέα τί στο καλό κάνεις εκεί και ότι το μόνο που θέλεις από τη ζωή σου είναι να φτιάχνεις (και να τρως) κέικ.

Ένα κέικ για να καλμάρουν τα νεύρα λοιπόν, λευκό και νόστιμο, με γεύση και άρωμα καρύδας. Δεν θα σε κοροϊδέψω, το κέικ αυτό δεν είναι ούτε το πιο απλό, ούτε το πιο εύκολο κέικ στον κόσμο. Θέλει χρόνο και κόπο. Ειδικά αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις φρέσκια καρύδα (που επιμένω να χρησιμοποιήσεις αφού η γεύση θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερη). Ο χρόνος και ο κόπος σου όμως θα επιβραβευτούν με ένα κέικ απίστευτα νόστιμο και αφράτο.
  

 Η συνταγή του κέικ μοιάζει πολύ με το Angels Food Cake, με τη μόνη διαφορά πως σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε και Flora με βούτυρο, για απαλό και διακριτικό άρωμα και γεμάτη γεύση βουτύρου.
Μερίδες:10, Χρόνος Προετοιμασίας:60’, Χρόνος ψησίματος: 25-30 λεπτά
 Υλικά
 α. το κέικ
1 φρέσκια καρύδα
2 ¾ κούπες αλεύρι
2 κούπες ζάχαρη
1 κ.σ. baking powder
1 κ.γ. αλάτι
6 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
 200 γρμ κρέμα καρύδας (προσοχή όχι γάλα καρύδας αλλά κρέμα που είναι πιο παχύρρευστη)
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
170 γρμ Flora με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

 β. η κρέμα τυριού
200 γρμ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
200 ml κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

  

   Εκτέλεση

α. το κέικ

  1. Ξεκινάμε από τα δύσκολα, δηλαδή να καταφέρεις να ανοίξεις την καρύδα. Το οποίο πραγματικά δεν είναι και τόσο δύσκολο, απλά θέλει τρόπο. Καταρχήν προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180o. Παίρνεις την καρύδα στα χέρια και βρίσκεις το σημείο που έχει 3 μαύρες βούλες. Η μία μαύρη βούλα είναι μαλακή. Παίρνεις λοιπόν ένα κατσαβίδι (τί εννοείς δεν έχεις κατσαβίδι;) και τρυπάς με δύναμη τη μαλακή μαύρη βούλα. Μετά από λίγο χτύπημα η μαύρη βουλίτσα έχει γίνει τρύπα, παίρνεις ένα ποτήρι και χύνεις σε αυτό το νερό της καρύδας (το νεράκι της καρύδας θα το χρησιμοποιήσουμε οπότε ούτε το πίνεις ούτε το πετάς).
  2. Βάζεις την καρύδα στον φούρνο και την ψήνεις για 30 λεπτά.
  3. Αφού ψηθεί (λογικά το εξωτερικό περίβλημα θα έχει σπάσει μόνο του) βγάζεις την καρύδα από τον φούρνο και την χτυπάς με το γουδοχέρι ή με ένα σφυράκι (σκέψου ότι χτυπάς κάποιον που δεν χωνεύεις, βοηθάει)
  4. Η καρύδα τώρα έχει σπάσει σε κομμάτια και πλέον μπορείς να την τρίψεις στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (εσχάτως έμαθα ότι υπάρχει ειδικός τρίφτης για καρύδα, τον οποίο βέβαια δεν έχω και ούτε εσύ φαντάζομαι, οπότε ο απλός τρίφτης κάνει και αυτός την δουλειά του απλά θέλει τον χρόνο του).
  5. Αφού τρίψεις την καρύδα, την απλώνεις σε ένα αντικολλητικό ταψί, την ανακατεύεις με 2 κ.σ. ζάχαρη και την ψήνεις για να πάρει χρώμα.
  6. Φυσικά μπορείς να αποφύγεις ΌΛΑ τα παραπάνω αν πάρεις έτοιμη τριμμένη καρύδα, αλλά η γεύση σίγουρα δεν θα είναι η ίδια
  7. Πάμε να φτιάξουμε το κέικ λοιπόν
  8. Βουτυρώνεις με Flora με βούτυρο 2 ταψάκια 20 εκ. και προθερμαίνεις το φούρνο στους 170ο
  9. Κοσκινίζεις το αλεύρι και το baking powder σε ένα μπολ και προσθέτεις το αλάτι
  10. Στο μπολ του μίξερ χτυπάς σε μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν
  11.  Με το μίξερ να δουλεύει ρίχνεις σιγά σιγά ¾ της κούπας ζάχαρη και αυξάνεις την ταχύτητα
  12. Χτυπάς μέχρι να έχεις μια σφιχτή μαρέγκα
  13. Μεταφέρεις την μαρέγκα σε ένα μπολ, πλένεις το μπολ του μίξερ
  14. Βάζεις στο μπολ του μίξερ το βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχεις ένα μείγμα λευκό και κρεμώδες
  15. Προσθέτεις το μισό μείγμα του αλευριού, ανακατεύεις απλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά, ρίχνεις την μισή κρέμα καρύδας ξαναχτυπάς πάλι μόνο μέχρι να ενωθούν τα υλικά και συνεχίζεις με το υπόλοιπο αλεύρι, την κρέμα καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας. Πολύ σημαντικό! Χτυπάς στο μίξερ μόνο μέχρι απλά να ενσωματωθούν τα υλικά. Διαφορετικά το  κέικ δεν θα βγει αφράτο
  16. Βγάζεις το μπολ από το μίξερ και με μια μαρίζ (ή σπάτουλα) ενσωματώνεις με ΑΠΑΛΕΣ κινήσεις το 1/3 των ασπραδιών. Στη συνέχεια ενσωματώνεις το άλλο 1/3 ΠΑΛΙ ΜΕ ΑΠΑΛΕΣ κινήσεις και τέλος το τελευταίο 1/3 των ασπραδιών (με απαλές κινήσεις, έτσι;)
  17. Μοιράζεις το κέικ στα δύο ταψάκια και ψήνεις για περίπου 25 λεπτά
  18. Αφού τα κέικ ψηθούν, τα αφαιρείς από τον φούρνο και τα αφήνεις να για 15 λεπτά πάνω σε μια σχάρα
  19. Τα βγάζεις από τα ταψάκια και τα αφήνεις να κρυώσουν τελείως
   
 β. η κρέμα τυριού 
  1. Στο μπολ του μίξερ ρίχνεις το τυρί κρέμα και το χτυπάς μέχρι να μαλακώσει
  2. Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και χτυπάς μέχρι να έχεις μια σφιχτή κρέμα
 γ. η συναρμολόγηση 
  1. Σε ένα δίσκο βάζεις το ένα κέικ και βρέχεις με το μισό νερό καρύδας
  2. Βάζεις λίγη λιγότερο από τη μισή κρέμα τυριού πάνω στο πρώτο κέικ και την απλώνεις με μια σπάτουλα
  3. Καλύπτεις με το δεύτερο κέικ και απλώνεις την υπόλοιπη κρέμα
  4. Προσπαθείς να καλύψεις ομοιόμορφα όλο το κέικ και τα πλάγια και καλύπτεις με την καρύδα
Enjoy!!!

  • Μη ξεχνάς πως μπορείς να βρεις όλες τις συνταγές της Μαριλένας στο προσωπικό της blog Marislurp


1 σχόλιο

Joanna Surmou είπε...

Τι ωραια συνταγη για κεικ!! <3 Και η γευση της καρυδας απογειωνει τα γλυκα!! Αλλα δεν εχω μιξερ οποτε δεν ξερω αν θα πετυχω τη συνταγη..:)

© Geta(loca)life
Maira Gall