Σήμερα είπα να μη γράψω-Γιάγκος Πλατής


Νομίζω πως ένα από τα πλεονεκτήματα του να έχεις ένα βιβλιοφιλικό blog, είναι πως έρχεσαι σε επαφή και γνωρίζεις νέους συγγραφείς και βλέπεις το ταλέντο που υπάρχει ακόμη και προσπαθεί να βρει διέξοδο σε κάθε του έκφραση.
Ο νέος συγγραφέας ποιητής Γιάγκος Πλατής κυκλοφόρησε πριν μικρό χρονικό διάστημα τη νέα του συλλογή κειμένων "Σήμερα είπα να μη γράψω".Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Οσελότος και είναι μια ποιητική συλλογή κατά βάση αν και περιλαμβάνονται και ορισμένα πεζολογικά κείμενα μικρής έκτασης.Σε κάθε σελίδα είναι εμφανείς οι προβληματισμοί του συγγραφέα, οι ανησυχίες του σε θέματα που μας έχουν όλους απασχολήσει καθώς κινούμαστε μέσα στη τροχιά της ζωής μας αλλά και η διάθεση του άλλοτε να διατηρήσει τις αναμνήσεις που αξίζουν και άλλοτε να προχωρήσει μπροστά με τα όνειρα του.

Οπισθόφυλλο

Ζώντας σε ένα περιβάλλον που απαιτεί συνεχόμενα να είμαστε υποκριτικά γελαστοί και να βιαζόμαστε ασθμαίνοντας νωχελικά και κουρασμένα, ξεχνάμε όλα αυτά που μας έχουν σημαδεύσει, μας έχουν καθορίσει και δεν τα κοιτάμε κατάματα. Αφήνουμε στην άκρη όλα αυτά που τη νύχτα δε μας αφήνουν να κοιμηθούμε ήρεμα. Όλα αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια όταν ακούμε μια ζεστή μελωδία ή όταν αισθανόμαστε το άδικο γύρω μας και προτιμάμε να το καταπιούμε και να κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Οι σκόρπιες λέξεις εδώ μέσα μιλάνε για εκείνη την πλευρά της ζωής που περνώντας από τις όχθες της, βγαίνουμε πιο δυνατοί και ελεύθεροι. Αυτά τα κείμενα μιλάνε για την απώλεια, τη θλίψη, την οργή, τη μοναξιά, τον αποχωρισμό. Μιλάνε όμως και για την αγάπη, τη φιλία, τον έρωτα, την εσωτερική δύναμη και για το φως που έρχεται όταν περνάμε από το σκοτάδι. Για εκείνο το φωτάκι που αναβοσβήνει στην άκρη του τούνελ... Είναι μικρά κομμάτια του παζλ ενός προσωπικού μύθου. 

Η γνώμη μου

Θεωρώ τη ποίηση ένα από τα πιο δύσκολα είδη της λογοτεχνίας και της τέχνης γενικότερα γιατί οι στίχοι αποτελούν μια απόλυτη έκφραση του εαυτού μας και των σκέψεων μας.Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ποιητής πρέπει να φτιάξει τους στίχους τους έτσι ώστε να πλησιάσει τον αναγνώστη και να του παρουσιάσει αυτά που κρύβει μέσα του.
Αυτή η ανάγκη,η διάθεση δηλαδή να εκφραστεί είναι εμφανής σε κάθε κομμάτι του βιβλίου του Γιάγκου  Πλατή το οποίο αποτελεί βέβαια προιόν της σύγχρονης εποχής γι΄αυτό θα βρούμε κι εμείς μέσα στις σελίδες του κάτι από εμάς τους ίδιους,
Μνήμες από αγάπες που αφήσαμε, πληγές από τη μοναξιά ή από την επαφή με τους άλλους ανθρώπους αλλά και ελπίδα ή πίστη στα όνειρα μας.


Υπάρχουν ποιήματα με πιο παραδοσιακή ομοιοκαταληξία μέσα στη συλλογή αλλά και άλλα με ελεύθερο στίχο με μεγαλύτερη εσωτερικότητα.Προσωπικά ξεχώρισα 3 που έγιναν τα αγαπημένα μου και τα διάβασα ξανά και ξανά:
α. Θέρως (σελ 32)
β. Φως (σελ.40)
γ .Η ζωή είναι μικρή για να μη γίνεις αυτό που είσαι
Το πιο σημαντικό πάντα με τις ποιητικές συλλογές είναι πως μέσα τους θα βρεις πάντα κάτι από σένα και έχουν για τον καθένα διαφορετική ανάγνωση..Κι αυτή είναι η ομορφιά τους.
Τέλος να σας πως πω μπορείτε να βρείτε το "Σήμερα είπα να μη  γράψω" στα παρακάτω σημεία διανομής:
1.Αθήνα:Ιανός, Πολιτεία, Πρωτοπορία, Τζανακάκης, Σίμος, Ευρυπίδης, Παιάν
2.Θεσσαλονίκη: Ιανός, Πρωτοπορία, Ψαράς,
3.Πάτρα: Πρωτοπορία
4.Ναύπλιο: Αποσπερίτης

Σχόλια