Βιβλιοκριτική:To σκοτεινό Πορτρέτο-Όλγα Λιάρατζη




Γεια σας και πάλι!Ελπίζω να χαίρεστε ήδη τις όμορφες ημέρες και να διαβάζετε τα αγαπημένα σας βιβλία ακόμη και με τις λιακάδες.Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα βιβλίο το οποίο πραγματικά αγάπησα.Πρόκειται για το βιβλίο της Όλγας Λιάρατζη "Το σκοτεινό Πορτρέτο  από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

Επέλεξα το συγκεκριμένο βιβλίο γιατί η υπόθεση στο οπισθόφυλλο μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα.Κυρίως μου κέντρισε το ενδιαφέρον το γεγονός πως η ιστορία διαδραματιζόταν στο Παρίσι την εποχή του Μεσοπολέμου αλλά και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι το φόρτε μου το καθαρά ιστορικό μυθιστόρημα αλλά η πλοκή αφορά μια οικογένεια και τις ισορροπίες ανάμεσα τους μέσα στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο οπότε είναι κατά βάση ένα κοινωνικό μυθιστόρημα (δηλαδή το αγαπημένο μου είδος).

Οπισθόφυλλο

   "Στο Παρίσι του Μεσοπολέμου, όλα μοιάζουν αβέβαια. Η ζωή, η ειρήνη, η δημοκρατία… Η οικογένεια του Ραϊμόν και της Αριάδνης Παπαβασιλείου-Φερβιέ, μαζί με την κόρη της Δάφνη Γκρουμβάλ, ζει ήρεμα την ευτυχία των σταθερών οικογενειακών σχέσεων μέσα σε μια ατμόσφαιρα σκανδάλων, πολιτικών και κομματικών διενέξεων, τη στιγμή που ο φασισμός και ο αντισημιτισμός κάνουν απειλητικά την εμφάνισή τους.Δυστυχώς, όμως, αυτό το όμορφο κλίμα δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ. Μυστικά και ψέματα αποκαλύπτονται για να τινάξουν στον αέρα την οικογενειακή τους γαλήνη.Κατασκοπεία, έρωτας και καταιγιστική δράση, ήρωες που είναι ταυτόχρονα θύματα και θύτες… Απρόσμενες εξελίξεις κάνουν τον αναγνώστη να ζει με ένταση το κάθε κεφάλαιο του βιβλίου, σε μια διαδρομή από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη. Μια επώδυνη πορεία αναζήτησης αλλά και αυτογνωσίας.Ένα βιβλίο για την ευθραυστότητα των ανθρώπινων σχέσεων, του έρωτα και της μητρότητας. Όλα δοκιμάζονται λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Νικητής θα είναι η αγάπη που ξέρει να νοηματοδοτεί τη ζωή των ανθρώπων."


  Η γνώμη μου

   Η αλήθεια είναι πως ήταν ένα βιβλίο για το οποίο δεν είχα πολλές προσδοκίες γιατί δεν ήξερα τη συγγραφέα και φοβόμουν πως η ισορροπία θα ήταν δύσκολη καθώς η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια ιστορική περίοδο με πολύ συγκεκριμένα γεγονότα που θα πρέπει να αναφερθούν στο κείμενο όπως και η σχετική ατμόσφαιρα,στο Παρίσι μια πόλη σε ευρωπαική χώρα που θα λέγαμε πως είναι "εκτός έδρας" για έναν Έλληνα συγγραφέα και επιπλέον θα πρέπει να γίνει και σαφής η σχέση μεταξύ των χαρακτήρων.Οπότε πίστευα πως ήταν ένα δύσκολο ως ακατόρθωτο στοίχημα.
Από τη πρώτη σχεδόν σελίδα κατάλαβα πως έκανα λάθος για αυτό μου τον δισταγμό.Η συγγραφέας καταφέρνει να αποδώσει απόλυτα επιτυχημένα τόσο την ανέμελη ζωή του Παρισιού προτού ξεκινήσουν οι ταραχές του Πολέμου όσο και τον τρόμο που ένιωσαν οι Γάλλοι όταν είδαν όλη τη ζωή τους να αλλάζει.Η σχέση της Δάφνης με τον Εβραίο Μορίς δίνει επιπλέον πληροφορίες για το πως βίωναν και οι Εβραίοι τον διωγμό τους από τους Ναζί και μοιάζει να συμπληρώνεται εξαιρετικά ένα ιστορικό πλαίσιο που δίνεται με αληθοφάνεια.
  
  Ο έρωτας παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των πρωταγωνιστών αλλά θεωρώ πως δεν είναι το επίκεντρο του βιβλίου και αυτό ήταν κάτι που βρήκα επίσης ελκυστικό.Η συγγραφέας δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις σχέσεις μέσα στην οικογένεια ειδικά όταν εισβάλλει στη ζωή της Αριάδνης ένας παλιός και μυστηριώδης έρωτας.Επιπλέον εστιάζει σε αξίες όπως η αξιοπρέπεια, η ηθική,η ανεξαρτησία του ατόμου και η δύναμη που έχει μέσα του ο κάθε άνθρωπος όταν πρέπει να παλέψει για να επιβιώσει.
Όταν τελείωσα το βιβλίο η κυρίαρχη σκέψη μου ήταν πως είναι από εκείνα τα βιβλία που πρέπει να τα διαβάσουν και να τα γνωρίσουν περισσότεροι άνθρωποι γιατί είναι πραγματικά ένα πολύ καλό βιβλίο, καλόγραμμένο με εξαιρετική ροή και vintage αέρα.Όπως καταλαβαίνετε το συστήνω ανεπιφύλακτα.
*Επιπλέον όπως με πληροφόρησαν και άλλα βιβλιοκόριτσα του instagram,υπάρχει και βιβλίο της ίδιας συγγραφέως που θα λέγαμε πως είναι το "prequel" του Σκοτεινού Πορτρέτου και ονομάζεται Όταν δάκρυσε ο Βόσπορος
Το Σκοτεινό Πορτρέτο αποτελεί συνέχεια του αλλά διαβάζεται και ανεξάρτητα χωρίς κανένα πρόβλημα.Εγώ τουλάχιστον δεν έχω ακόμη διαβάσει το "Οταν δάκρυσε ο Βόσπορος" αλλά απόλαυσα "Το Σκοτεινό Πορτρέτο" χωρίς να αντιμετωπίσω δυσκολία.

*Μέχρι το επόμενο βιβλίο,να περνάτε τέλεια!

Σχόλια