"H Κυνηγός του Χίτλερ" -Βιβλιοκριτική


 Πριν λίγο καιρό παρέλαβα από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος το βιβλίο της Kate Quinn "Η κυνηγός του Χίτλερ.Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο βιβλίο μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον λόγω της φανερής του σύνδεσης με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το έντονο γυναικείο στοιχείο.  Έχοντας διαβάσει την υπόθεση, διαπίστωσα πως στο επίκεντρο βρίσκονται 3 πολύ δυνατοί γυναικείοι χαρακτήρες: η κυνηγός, η Νίνα Μαρκόβα και η Τζόρνταν.

  Δε θα πω ψέματα τα ιστορικά και ειδικά τα πολεμικά μυθιστορήματα δεν είναι αυτό που λένε και οι Άγγλοι "my cup of tea".Γενικώς όταν ένα βιβλίο έχει να κάνει με πολεμικές συνθήκες με αποθαρρύνει να το διαβάσω εκτός αν πρόκειται για κάποιο κείμενο για το οποίο έχω ακούσει πολύ καλά λόγια.
  Ξεκίνησα λοιπόν το βιβλίο της Kate Quinn λίγο μαγκωμένα και αναμένοντας να δω αν τελικά άξιζε ο κόπος.
 Και έχω να πω πως το βιβλίο με εντυπωσίασε και παρά το μεγάλο του μέγεθος (750 σελίδες) το διάβασα μονορούφι χωρίς να βαρεθώ και να κουραστώ ούτε στιγμή.Η συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα σφιχτοδεμένο ιστορικό μυθιστόρημα που δεν κάνει πουθενά "κοιλιά" ούτε σε κουράζει.


Οπισθόφυλλο

 Η Νίνα Μάρκοβα έχει γεννηθεί στη Ρωσία και ονειρεύεται να γίνει πιλότος. Γίνεται μέλος της μυστικής γυναικείας οργάνωσης με το όνομα Μάγισσες της Νύχτας, που βομβαρδίζουν αποκλειστικά τη νύχτα προκαλώντας χάος στο ανατολικό μέτωπο του Χίτλερ. Ο Βρετανός ανταποκριτής Ίαν Γκράχαμ, που έχει καλύψει όλη τη θηριωδία του πολέμου και τις Δίκες της Νυρεμβέργης, αποφασίζει να γίνει κυνηγός Ναζί. Συναντά τη Νίνα, τη μοναδική επιζούσα που έχει ξεφύγει από την τρομερή και περιβόητη Ναζί δολοφόνο, γνωστή ως «Κυνηγό». Θα μοιραστούν ένα κοινό μυστικό που θα τους δυσκολέψει στον εντοπισμό της Κυνηγού.
Από την άλλη πλευρά, η 17χρονη Τζόρνταν μεγαλώνει στη μεταπολεμική Βοστόνη παλεύοντας να διεκδικήσει το όνειρό της να γίνει φωτογράφος. Ο πατέρας της, επί χρόνια χήρος, φέρνει στο σπίτι τη νέα του σύντροφο και αρραβωνιαστικιά. Έχει γερμανική προφορά και δείχνει να κρύβει ένα μεγάλο κι επικίνδυνο μυστικό.


Η  άποψη μου
Όπως είπα και παραπάνω ,το βιβλίο με κέρδισε από τις πρώτες σελίδες και θεωρώ πως αυτό οφείλεται κατά βάση στους χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει η συγγραφέας.
Η Νίνα είναι ένα αγρίμι που σε μαγεύει.Δυνατή, αμείλικτη και σκληρή ,μια πραγματική μαχήτρια.Πίσω από αυτό όμως βλέπουμε μια ευαισθησία που κρύβει καλά λόγω των βιωμάτων της και την ανάγκη να αγαπηθεί και να στηριχτεί σε κάποιον που την αγαπάει.
  Η αγαπημένη μου Tζόρνταν είναι  ένα κορίτσι πανέξυπνο, παρατηρητικό και με μια ικανότητα να βλέπει τις λεπτομέρειες σε γεγονότα και καταστάσεις.Αυτό νομίζω είναι και που την μπλέκει σε έναν κυκεώνα μυστικών, ψέματος και θανάτου.Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που με έκανε να αγαπήσω το χαρακτήρα της Τζόρνταν ήταν η εσωτερική της μάχη ανάμεσα σε αυτό που περίμενε η κοινωνία από εκείνη σαν νεαρή γυναίκα και σε αυτό που ονειρευόταν η ίδια για τον εαυτό της.Αντί για σύζυγο και οικιακές εργασίες η ίδια ονειρευόταν να γίνει ανεξάρτητη φωτογράφος .Και τελικά τα κατάφερε παρά τις δυσκολίες που πέρασε .
 Και οι υπόλοιποι χαρακτήρες όπως ο Ιαν, ο Τόνι κυριαρχούν στο βιβλίο με μεγαλύτερες ή μικρότερες περιγραφές που μας ξεκαθαρίζουν περισσότερο τις συμπεριφορές τους.Η αλήθεια είναι πως σχεδόν όλοι είναι στιγματισμένοι από τον πόλεμο και έχουν τους φόβους τους και τη θλίψη τους για τις απώλειες τους.
Το στοιχείο του μυστηρίου καθώς αναζητούν τη "Κυνηγό"  προσθέτει περισσότερο σασπένς στην υπόθεση όπως και οι αμφιβολίες της Τζόρνταν για τη μητριά της.
Το πολεμικό στοιχείο αφορά κυρίως τις εναέριες πτήσεις των Ρωσίδων γυναικών που συμμετέχουν στην αναχαίτιση των Γερμανικών στρατευμάτων.ΟΙ εναέριες μάχες, οι περιγραφές των πτήσεων και η δύναμη των πολεμικών σκηνών προσφέρουν στο κείμενο μια νευρώδη ένταση που σε κάνουν να αγωνιάς σαν να ζεις τη μάχη από κοντα.
Συνοψίζοντας, έχουμε να κάνουμε με ένα καλοδουλεμένο κείμενο που σε ταξιδεύει στη μακρινή, παγωμένη Ρωσία ,τη Δυτική Ευρώπη και την Αμερική μέσα από ολοζώντανους χαρακτήρες και ένα  ιστορικό πλαίσιο δοσμένο με αληθοφάνεια.Το προτείνω ανεπιφύλακτα αν αναζητάς ένα βιβλίο που σε καθηλώσει!

Μέχρι το επόμενο βιβλίο, καλή ανάγνωση!


   

Σχόλια