Ερωτικές ιστορίες από Χήρες Punjabi-Balli Kaur Jaswal

  

Καλό μας μήνα αγαπημένοι βιβλιόφιλοι!Το φθινόπωρο έφτασε αν και για να πούμε την αλήθεια, η ζέστη θυμίζει περισσότερο Ιούλιο στις πιο καυτές του μέρες.Ο Σεπτέμβριος όμως έχει φτάσει και επίσημα και δε βρίσκω καλύτερο τρόπο για να τον εγκαινιάσουμε παρά το πολύ ωραίο βιβλίο που έλαβα από τις Εκδόσεις Αιώρα και το οποίο ήθελα να διαβάζω εδώ και καιρό.
Αυτό μου το ενδιαφέρον είχε κυρίως να κάνει με το γεγονός πως απολαμβάνω να διαβάζω βιβλία που έχουν να κάνουν με τη κουλτούρα αλλά και τις συνήθειες και τα ήθη άλλων λαών.
Πριν σας πω όμως περισσότερα, θα πρέπει να αναφέρω πρώτα τον ευφάνταστο τίτλο του βιβλίου για το οποίο θα σας μιλήσω, ο οποίος μάλιστα μας αποκαλύπτει πολλά για το θέμα του:
"Ερωτικές ιστορίες από χήρες Punjabi" .
Ας δούμε λοιπόν περί τίνος πρόκειται

Οπισθόφυλλο


Η νεαρή Νίκι ζει στο κοσμοπολίτικο δυτικό Λονδίνο και δουλεύει σε μια παμπ. Είναι κόρη Ινδών μεταναστών και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από την παραδοσιακή κοινότητα των Σιχ, επιλέγοντας έναν πιο ανεξάρτητο –βλέπε, δυτικό– τρόπο ζωής. Εγκαταλείπει τη Νομική και πιάνει δουλειά ως εισηγήτρια σ’ ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής που οργανώνει το πολιτιστικό κέντρο της ινδικής κοινότητας του Λονδίνου. Το εργαστήρι απευθύνεται σε χήρες από το Παντζάμπ της Ινδίας. Πολύ γρήγορα η Νίκι διαπιστώνει ότι κάτω από τις μαντίλες των γυναικών κρύβεται μια αναβλύζουσα πηγή αναμνήσεων και φαντασιώσεων. Λαχταρώντας να απελευθερώσει αυτές τις σεμνές γυναίκες, τις βοηθάει να καταγράψουν τις ανείπωτες ιστορίες τους και να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Σταδιακά το μάθημα μετατρέπεται σε αφήγηση σκανδαλιστικών ερωτικών ιστοριών. Ωστόσο, εντελώς απρόσμενα, οι αφηγήσεις των γυναικών αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές λεπτομέρειες του θανάτου μιας νέας γυναίκας και απειλούν να ξεσκεπάσουν ένα σκάνδαλο που πολλοί επιθυμούν να παραμείνει θαμμένο.

 

Η άποψη

Aρχικά η συγγραφέας ξεκινάει με μια πρωταγωνίστρια που έχει αποκόψει ελαφρώς τον εαυτό της από τις παραδοσιακές συνήθειες του λαού της.Η Νίκι είναι περισσότερο Λονδρέζα και λιγότερο Ινδή με διάθεση να γίνει ανεξάρτητη και να βρει τον δικό της δρόμο.Στο ξεκίνημα του βιβλίου ούτε και εκείνη γνωρίζει ακριβώς τι είναι αυτό που επιθυμεί.Σίγουρα δεν θέλει να βρει άμεσα σύζυγο από αγγελία όπως η αδερφή της ούτε και θέλει να σπουδάσει νομική...Αλλά ποιό άραγε είναι το μονοπάτι της;
Σε αυτό το σημείο επεμβαίνει η τύχη και η Νίκι αναλαμβάνει να διδάξει ηλικιωμένες χήρες Punjabi,δημιουργική γραφή στα εργαστήρια του πολιτιστικού συλλόγου της ινδικής κοινότητας .Αυτό της αλλάζει τη ζωή με τρόπους που δε μπορεί να φανταστεί η Νίκι αλλά ταυτόχρονα αλλάζει και τη ζωή των γυναικών αυτών που καταλήγουν να εκφράσουν τις σκέψεις, τις φαντασιώσεις τους και τα ταμπού της κοινότητας τους.
Αστείο,φρέσκο και ειλικρινά φεμινιστικό προβάλλει τον καλά κρυμμένο αγώνα των γυναικών για να σταθούν σε μια κοινωνία που περιμένει από αυτές να υποκρίνονται πάντα έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο.Επιπλέον μας θυμίζει πως η ερωτική φαντασίωση δεν είναι ντροπή και πως το να μεγαλώνεις δε σημαίνει πως πρέπει να σταματάς να αντιλαμβάνεσαι ερωτικά τον εαυτό σου αλλά και τον συντροφο σου.
Και πέρα όμως απ΄ολα αυτά ,υπάρχει και το μυστήριο μας αυτοκτονίας για την οποία κανείς δε μιλάει στην κοινότητα των Punjabi αλλά πίσω της κρύβεται η δυστυχία μας γυναίκας που αρνήθηκε να παίξει τον ρόλο που της ζητούσε η κοινωνία.
Ένα πρωτότυπο και πολύ έξυπνο βιβλίο που σας συστήνω ανεπιφύλακτα αν αναζητάτε κάτι σπιρτόζικο, σύγχρονο και με διάθεση να ρίξει μια διερευνητική ματιά στο πως ακόμη και οι σύγχρονες γυναίκες αναγκάζονται να κρύψουν στοιχεία του εαυτού τους για να ανταποκριθούν σε ρόλους και προσδοκίες της κοινωνίας.

Σχόλια