Το προσωπείο-Κατερίνα Δουρμούση

 


    Μετά από αρκετό διάστημα επιστρέφω στο blog για να μιλήσω για ένα βιβλίο που έφτασε στα χέρια μου πριν λίγες εβδομάδες και με εξέπληξε ευχάριστα.Πρόκειται για το βιβλίο "Το προσωπείο" της Κατερίνας Δουρμούση από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.
Να πω πως  πριν ακόμη το διαβάσω μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον καθώς ανήκει στη κατηγορία των ψυχολογικών θρίλερ και η παραγωγή αυτού του είδους δεν θα λέγαμε πως ανθίζει στην Ελλάδα.
Πριν σας πω τη γνώμη μου,όπως πάντα, θα δούμε πρώτα την υπόθεση από το οπισθόφυλλο και έπειτα θα σας πω εντυπώσεις.

Οπισθόφυλλο


Αυτό που η Μαρίνα ξέρει, είναι ότι ο σύντροφός της Δηµήτρης είναι ένας αδιάφορος γι’ αυτήν άντρας µε αλλοπρόσαλλη συµπεριφορά, που τον κάνει απρόσιτο.Αυτό που δεν ξέρει, όµως, είναι ότι πρόκειται για έναν ψυχοπαθή κατά συρροή δολοφόνο, µια βαθιά πληγωµένη ψυχή, που παλεύει µε τους δικούς της δαίµονες και που ωθείται σε έναν ατέρµονο αγώνα κυριαρχίας.Εγκλωβισµένη σε µια σχέση που µε την πρώτη µατιά φαίνεται να είναι δυσλειτουργική, η Μαρίνα ζητά τη συνδροµή του Αλέξη, ενός δυναµικού ψυχοθεραπευτή, µε την ελπίδα να βρει τη δύναµη να φέρει την κάθαρση στη ζωή της. Ο Ζακ, ένας γοητευτικός ιδιωτικός αστυνοµικός, προσλαµβάνεται από την ίδια προκειµένου να τη βοηθήσει να διαλευκάνει τα αίτια της αποµάκρυνσης του Δηµήτρη.Θα καταφέρει η Μαρίνα να ανακαλύψει τη συγκλονιστική αλήθεια; Μια σκοτεινή διαδροµή ξεκινά, γεµάτη ένταση, δυνατά συναισθήµατα, ανατροπές και µυστήριο. Θα γίνει άραγε το σκοτάδι φως;

  



Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ

Αρχικά να πω πως αν και έχουμε μέσα στο στόρι μας έναν κατά συρροή δολοφόνο,θεωρώ πως πρωταγωνίστρια είναι η Μαρίνα,η σύζυγος του Δημήτρη, και το πως βιώνει εκείνη τη μυστικοπαθή και απόμακρη συμπεριφορά του άντρα της.
Η συγγραφέας πιάνει το κουβάρι της ιστορίας από τη παιδική ηλικία του Δημήτρη  για να μπορέσουμε ως ένα βαθμό να αντιληφθούμε πως χτίστηκαν οι βάσεις για να δημιουργηθεί ο νοσηρός ψυχισμός του δολοφόνου.Καταπιάνεται και με τα νεανικά χρόνια της Μαρίνας έτσι ώστε να μας δείξει πως οι καταστάσεις,οι συνθήκες έκτισαν τους χαρακτήρες και οδήγησαν τους δύο πρωταγωνιστές μας στο να συναντηθούν και να ζήσουν μαζί αποκτώντας και μία κόρη.
Το βιβλίο προχωράει δίνοντας μας τη δυνατότητα να δούμε την οπτική και των δύο και να μπούμε για λίγο στο μυαλό τους και στα όσα τους βασανίζουν.
Αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι πως η συγγραφέας κάνει ζουμ στο διχασμό της Μαρίνας,στη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται.Η Μαρίνα χωρίς να γνωρίζει τι συμβαίνει με τον άντρα της,νιώθει μόνη στο γάμο της, προσπαθεί να βρει λόγους για να εξηγήσει τα ανεξήγητα.Έχουμε διαβάσει πολλά κείμενα για το πως βλέπουν οι δολοφόνοι τις καταστάσεις αλλά εδώ ασχολούμαστε με το πόσο μπερδεμένοι νιώθουν και οι δικούς τους άνθρωποι που δε μπορούν να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά τους.
Η Κατερίνα Δουρμούση κινείται μεταξύ του διπόλου αίτιο-αιτιατό και δίνει ιδιαίτερη βάση στη παιδική ηλικία, το περιβάλλον και τις εμπειρίες που σύμφωνα με τη ψυχολογία μας συνθέτουν ως ενήλικες σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Ένα έξυπνο κείμενο, μια πιο "ψυχολογική' και "κοινωνική ματιά" σ΄ένα ψυχολογικό θρίλερ που αφορά το έγκλημα αλλά περισσότερο τους ανθρώπους και το πως αυτο τους χαράσσει ανεπανόρθωτα,

Σχόλια