Τα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν γίνεις 30

 
Δεν είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω πως πρέπει να διαβάσουμε συγκεκριμένα βιβλία.Γενικότερα δε σνομπάρω ένα βιβλίο αλλά πρώτα θα το ξεκινήσω θα δω αν μου αρέσει ο τρόπος γραφής και η υπόθεση και ανάλογα θα το διαβάσω ή όχι.Έχει τύχει επίσης σε εποχές βαρεμάρας ή πνευματικής κόπωσης να θέλω απλά ένα ελαφρύ ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα μου ευχάριστα.  
Η παρακάτω λίστα είναι μια καθαρά προσωπική πρόταση για τα βιβλία που προσωπικά με άλλαξαν ή με επηρέασαν και θα πρότεινα και σε μια φίλη μου για παράδειγμα.Είναι βιβλία που διάβασα προτού γίνω 30 και πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να τα διαβάσεις κάποιος πρωτού γίνει 30.Θα μου πεις γιατί 30 και όχι 35 ή 40.Τι έχουν τα 30;Βάζω τα 30 σαν ορόσημο γιατί υπάρχουν βιβλία που πραγματικά θα τα χαρείς πολύ περισσότερο όταν είσαι ακόμη 18 χρονών ή 22 γιατί είσαι ακόμη πιο αθώος ή γιατί συνήθως όταν είμαστε πιο μικροί είμαστε και πιο ανέμελοι.Επιπλέον γύρω στα 30 θα έχεις διαβάσει αρκετά βιβλία και θα ξέρεις από τη πρώτη σχεδόν σελίδα αν ένα βιβλίο έχει κάτι να σου πει.Λοιπόν ξεκινάω!Α και αν είσαι ήδη παραπάνω από 30 και δεν τα έχεις διαβάσει,μη σκας γιατί ευτυχώς για εμάς τα βιβλία δε νοιάζονται για ηλικίες.

1.'Μικρός Πρίγκιπας' του Antoine de Saint-Exupéry
    Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με τον μικρό πρίγκηπα και τα ταξίδια του στους πλανήτες να μας διδάσκουν σπουδαία μαθήματα για τη ζωή και την αγάπη.
2."Harry Potter" J.K Rowling
  Είναι  από εκείνες τις σειρές του φανταστικού που έγιναν Παγκόσμιο φαινόμενο και πραγματικά αξίζει να βυθιστείς στον κόσμο του μικρού μάγου για να καταλάβεις γιατί αυτή η σειρά των βιβλίων αγαπήθηκε τόσο πολύ.
3.Κάποιο από τα βιβλία της Ζωρζ Σαρρή όπως Ε.Π /Τα στενά Παπούτσια/Νινέτ κτλ
  Τα παιδικά μου χρόνια είναι γεμάτα από τις όμορφες ιστορίες της Ζωρζ Σαρρή και των ηρώων της.Ιστορίες που διδάσκουν τη φιλία,τις αξίες της ζωής και σε κάνουν να χαίρεσαι που η ελληνική γλώσσα είναι η μητρική σου και μπορείς να διαβάσεις αυτά τα κείμενα με ευκολία.
4. "Άννα Καρένινα" Λεων Τολστόι
  Ένα ογκώδες έργο το οποίο μέσα του κλείνει πολλά στοιχεία της Ρωσικής λογοτεχνίας αλλά και της ρωσικής κοινωνίας.Θα γνωρίσεις καλύτερα τη κοινωνική διαστρωμάτωση της ρωσικής κοινωνίας πριν την Οκτωβριανή επανάσταση,θα ζήσεις τον πόνο της πρωταγωνίστριας αλλά και το όραμα του συγγραφέα για μια καλύτερη Ρωσία.
5.Όσα παίρνει ο άνεμος"-Μάργκαρετ Μίτσελ
   Ένα βιβλίο σταθμός της Αμερικανικής λογοτεχνίας.Εμένα προσωπικά με συντάραξε η ιστορία της Σκάρλετ Ο΄Χαρα και η διάλυση ενός κόσμου που ζούσε με πολυτέλεια και άνεση.Η πρωταγωνίστρια κακομάθημένη και πεισματάρα τιμωρείται και δοκιμάζεται σκληρά από τη ζωή όταν ο Αμερικανικός εμφύλιος ξεσπάει και την αναγκάζει να αγωνιστεί για αυτά που κάποτε θεωρούσε δεδομένα.
  
6".Η μεταμόρφωση" Φραντσς Κάφκα
  Το πρώτο βιβλίο του Κάφκα που διάβασα.Μια ατμόσφαιρα άρρωστη και μια αλλόκοτη ιστορία στην οποία ο πρωταγωνιστής μεταμορφώνεται σε έντομο.Ένώ το διάβαζα συνέβαινε το εξής παράξενο:από τη μια ήθελα να το αφήσω γιατί η ιστορία ήταν ανατριχιαστική στην απλότητα της ενώ από την άλλη η γραφή και η ιδέα ήταν εξαιρετική και ήθελα να το ολοκληρώσω.Είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης και αξίζει πραγματικά να το διαβάσεις.
7."Έγκλημα και τιμωρία"Φίοντορ  Ντοστογιέφσκι
   Εντάξει κάθε λίστα με βιβλία που σέβεται τον εαυτό της έχει το συγκεκριμένο βιβλίο στα προτεινόμενα.Η Ρωσία με τη φτώχεια, τις δυσκολίες της και ένα έγκλημα που γίνεται και στη συνέχεια κυνηγάει τον πρωταγωνιστή μέχρι να τον τιμωρήσει.
8."Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" Lee Harper
  Ένα βιβλίο μανιφέστο εναντίον του ρατσισμού που πραγματικά επηρρέασε τον κόσμο.Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της Alabama  το 1929 και τη βλέπουμε μέσα από τα μάτια της μικρής Scout Finch και του αεδρφού της Jem.O πατέρας της Atticus είναι δικηγόρος και αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός μαύρου εργάτη που κατηγορείται πως βιάσε μια λευκή γυναίκα.Γεμάτο ανθρωπιά και συμπόνια είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις.
9."Η ζωή εν τάφω"Στρατής Μυριβήλης
 Για μένα το πλέον αντιπολεμικό βιβλίο όλων των εποχών.Ο Στρατής Μυριβήλης γράφει ένα εξαίσιο βιβλίο,το ημερολόγιο του στρατιώτη Κωστούλα.Η ελληνική γλώσσα στα καλύτερα της και η τρομερή φρίκη του πολέμου μέσα από την αγάπη για τη ζωή και την ειρήνη.
10."Λωξάνδρα"Μαρία Ιορδανίδου
 Ένα βιβλίο με μια πρωταγωνίστρια που μας θυμίζει τις γιαγιάδες μας.Νοικοκυρά,προκομμένη και με προσωπικότητα η Λωξάνδρα διαθέτει μια ζεστασιά σαν σπιτικό φαγητό, σαν μια γλυκιά αγκαλιά που σου θυμίζει παιδικές αναμνήσεις.
11."Η κλέφτρα των βιβλίων" Μarkus Zusak
 Ένα ακόμη αντιπολεμικό βιβλίο που διαδραματίζεται στη Γερμανία οπότε βλέπουμε και τον πόλεμο από μια διαφορετική πλευρά,την πλευρά της χώρας που έκανε τον πόλεμο.Η Λίζελ με τις περιπέτειες της και την αγάπη της για τα βιβλία θα ζήσει τον πόλεμο, την απώλεια και θα βγει πληγωμένη αλλά δυνατή μέσα από το Β Παγκόσμιο.
 
 
12."Περηφάνια και Προκατάληψη" Jane Austen
  Η Jane Austen είναι η προσωπική μου αδυναμία.Ανάλαφρο κείμενο,κεφάτο με φεμινιστική διάθεση κρυμμένη εξαιρετικά σε αιχμηρά σχόλια και λεπτή ειρωνία.Η retro Αγγλία και η κοινωνική διαστρωμάτωση της εποχής με τα ήθη της και τις ιδιοτροπίες της δίνονται εξαιρετικά από την αγαπημένη συγγραφέα όχι μόνο σε αυτό το βιβλίο αλλά και τα υπόλοιπα έργα της.
13.Κάποιο αστυνομικό της Αγκάθα Κρίστι 
  Η Αγκάθα Κρίστι θα είναι για μένα πάντα η γυναίκα που δημιούργησε τον Ηρακλή Πουαρό και την μις Μαρπλ.Όσα αστυνομικά και αν διαβάσω,η λιτότητα της Αγκάθα Κρίστι και η ικανότητα της να σε πηγαίνει σιγά σιγά μέσα από το κείμενο στον δολοφόνο χωρίς ακρότητες ,φρικιαστικές λεπτομέρειες και εκκεντρικότητες θα είναι για μένα το καταφύγιο μου όταν χρειάζομαι ένα σοφιστικέ αστυνομικό.
14."Το τρίτο στεφάνι" Κώστας Ταχτσής
 Αυτό το βιβλίο μπήκε στη λίστα για την εξαιρετική γραφή του συγγραφέα.Η Νεώτερη Ελλάδα μέσα από τη φιλία 2 γυναικών της Νίνας και της Εκάβης με τις δυσκολίες τους και τα καθημερινά τους προβλήματα.Ίσως οι πιο ζωντανοί διάλογοι που έχω διαβάσει.
15".Βαρκάρισσα της Χίμαιρας" Αλκυόνη Παπάδακη
 'Έχω διαβάσει τα περισσότερα βιβλία της Παπαδάκη.Αυτό το ξεχωρίζω λόγω της κεντρικής ιστορίας που αφορά τη σχέση 2 παιδιών με την μητέρα τους που μοιάζει ψυχρή και απρόσιτη.Ευαισθησία, ποιητική γραφή και η παραδοχή πως τα παιδιά πάντα θα αποζητούν την αγάπη της μητέρας.

Σχόλια