H Σεραφίνα και ο Μαύρος Μανδύας-βιβλιοκριτική

 
 Όταν είμαστε παιδιά τα βιβλία μας είναι γεμάτα με στοιχεία φαντασίας και μαθαίνουμε να ταξιδεύουμε μαζί τους σε μέρη παραμυθένια και μακρινά.Όσο μεγαλώνουμε βέβαια η φαντασία υποχωρεί και μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε πιο ρεαλιστικά θεωρώντας τα στοιχεία φαντασίας μακριά από την πραγματικότητα,κάτι που αφορά μόνο τα παιδιά και όχι εμάς τους "σοβαρούς" ενήλικους".
 Η αλήθεια όμως είναι πως όποιος  διατηρεί μια σταλιά από την παιδική του φαντασία,μένει πάντα "παιδί" με όμορφες σκέψεις και δημιουργικό μυαλό.

Όταν έλαβα από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα το βιβλίο του Robert Beatty "H Σεραφίνα και ο Μαύρος Μανδύας" είχα μεγάλη περιέργεια να το διαβάσω γιατί από το οπισθόφυλλο κατάλαβα πως δεν ήταν απλά ένα παιδικό βιβλίο και πως θα μπορούσε να διαβαστεί και από μεγαλύτερες ηλικίες (φαντασία και όρεξη να υπάρχει).
Αρχικά να πω πως η έκδοση είναι πάρα πολύ όμορφη με λαμπερό πρωτότυπο εξώφυλλο και ιδιαίτερες γραμματοσειρές.Το βιβλίο είναι το πρώτο με ηρωίδα τη μικρή Σεραφίνα και κυκλοφόρησε στα τέλη του 2018 από τα Ελληνικά Γράμματα.


 Οπισθόφυλλο

Ο ήχος δυνάμωνε όλο και περισσότερο, μέχρι που ο Άνδρας με τον Μαύρο Μανδύα έφτασε ακριβώς έξω από την πόρτα. Σταμάτησε εκεί και περίμενε, σαν να διαισθανόταν πως η Σεραφίνα και ο Μπρέινταν ήταν μέσα στο δωμάτιο. Η Σεραφίνα μπορούσε να ακούσει την ανάσα του. Στα ρουθούνια της έφτασε η φρικτή μυρωδιά του μανδύα που άρχισε να αναδίδεται μέσα από τη χαραµάδα της πόρτας. Ο Μαύρος Μανδύας άρχισε να σέρνεται αργά. Η Σεραφίνα ανατρίχιασε με το χαρακτηριστικό του κροτάλισμα. Το πόμολο γύρισε αργά. 
 
  
Η γνώμη μου 

Το βιβλίο ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.Ξεκινώντας φοβόμουν πως ίσως είμαι αρκετά μεγάλη για να μπω στο μαγικό κόσμο του Robert Beatty και της Σεραφίνας αλλά πραγματικά η ιστορία και ο τρόπος αφήγησης ήταν τόσο προσεγμένα που το βιβλίο κύλησε πολύ ευχάριστα.Η Σεραφίνα είναι μια μικρή πρωτότυπη ηρωίδα με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που θα περιμέναμε από ένα κοριτσάκι.Χειροδύναμη,γρήγορη και ευέλικτη σαν αίλουρος κατοικεί  κρυφά με τον πατέρα της στο υπόγειο της Βίλας Μπίλτμορ καθώς οι ιδιοκτήτες που μένουν εκεί δε το γνωρίζουν.Όλα ξεκινούν όταν ένα βράδυ η Σεραφίνα συναντάει τον άντρα με τον Μαύρο Μανδύα που κυνηγάει μικρά παιδιά και τα εξαφανίζει.Πολύ ωραίο λεξιλόγιο, έξυπνη πλοκή και μια spooky ατμόσφαιρα που σου θυμίζει Halloween χωρίς όμως να είναι τρομαχτικό το ίδιο το περιεχόμενο.Θεωρώ πως μπορεί να διαβαστεί άνετα από μεγαλύτερα παιδιά και ακόμη και από μεγάλους που αγαπούν τα πολύπλοκα παραμύθια και τα βιβλία φαντασίας.
 Γραμμένο με ευαισθησία,το βιβλίο διαδραματίζεται στα τέλη του 19 αιώνα στη Βόρεια Καρολίνα και έτσι μαθαίνουμε και περισσότερα για τις συνήθειες και τη ζωή των αστών που ζούσαν στην αμερικανική ύπαιθρο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Συνοψίζοντας νομίζω πως η δύναμη του βιβλίου είναι η ίδια η Σεραφίνα με το κοφτερό μυαλό της και τον θαρραλέο της χαρακτήρα καθώς και η πολύ ωραία γλώσσα του κειμένου που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.
 
   
 Αν θέλετε μπορείτε να επισκεφτείτε το οfficial site του συγγραφέα εδώ
*Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα Ελληνικά Γράμματα που μου έδωσαν την ευκαιρία να "μπω"στον μαγικό κόσμο της Σεραφίνας.
 
Μέχρι το επόμενο βιβλίο,Καλή ανάγνωση !
 

Σχόλια