Άρωμα Ιταλίας και Μπέλα Γερμάνια

     


 Να με και πάλι λοιπόν!Φτάσαμε στη καρδιά του φθινοπώρου και στη καρδιά του Οκτωβρίου.Σε λίγες ημέρες ο Νοεμβριος θα έρθει για να μας πει όλα τα τελευταία νέα της αγαπημένης μου εποχής και έπειτα να αφήσει τη θέση του στον χειμώνα.

  Όμως όλοι όσοι είμαστε βιβλιόφιλοι ξέρουμε ένα μυστικό: πως μπορούμε με τα αγαπημένα μας βιβλία να ταξιδέψουμε ανά τον κόσμο και τις εποχές χωρίς να χρειαζόμαστε τίποτα αλλο παρά να χαθούμε στις σελίδες του κειμένου που έχουμε στα χέρια μας.
   Ένα τέτοιο ταξίδι μου πρόσφερε και η Μπέλα Γερμάνια ,ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος που διάβασα πριν λίγες εβδομάδες και πραγματικά μου έκλεψε την καρδιά.
  Το βιβλίο είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Γερμανού Daniel Speck και πραγματικά είναι ένα μυθιστόρημα που θα σε κάνει να ταξιδέψεις στη ψυχή της παλιάς Ιταλίας, στα μικρά σπίτια των οικογενειών της για να μυρίσεις τα μπαχαρικά της, τις ευωδιές της μεσογειακής γης αλλά και στην Γερμανία ,μια χώρα που δέχτηκε στα σωθικά της πλήθος μεταναστών και τους έθρεψε άλλοτε με τη θέληση της και άλλοτε παρά αυτής.

Το οπισθόφυλλο

 Είπε πως είναι ο παππούς μου και πως, αν τον άφηνα να μου αφηγηθεί την ιστορία του, θα τον πίστευα. Με παρακάλεσε τόσο επίμονα να τον ακούσω, λες και απ’ αυτό κρεμόταν η ζωή του.
Και, όταν μου αφηγήθηκε την ιστορία, συνειδητοποίησα ότι απ’ αυτό κρεμόταν στην πραγματικότητα η δική μου ζωή.
Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο, ένας ηλικιωμένος άντρας πλησιάζει τη Γιούλια, της συστήνεται ως ο Γερμανός παππούς της και της ζητά να παραδώσει μια επιστολή στον πατέρα της. Ο κόσμος της Γιούλια καταρρέει –από μικρή πίστευε ότι ο πατέρας της έχει πεθάνει– και, καθώς αναζητά την αλήθεια, ανακαλύπτει το ημερολόγιο της γιαγιάς της. Μέσα από τις σελίδες αυτού του ημερολογίου θα αναδυθούν οι ιστορίες τριών γενεών, τα μυστικά, τα πάθη, οι προκαταλήψεις, οι θυσίες και τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή

  Η γνώμη μου
  
Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια ιστορία αγάπης.Υπάρχουν βέβαια στο επίκεντρο πάντα τα συναισθήματα με κυρίαρχο τον έρωτα της Τζουλιέτα και του Βίνσεντ αλλά το βιβλίο είναι κάτι περισσότερο από μια σύνδεση γεγονότων και ανθρώπων.Είναι η ιστορία της οικογένειας και η ιστορία της ίδιας της ζωής.Η ιταλική οικογένεια που ενώνεται με δεσμούς που αφορούν τη τιμή, το χρέος και ο σεβασμός στους προγόνους προσπαθεί να παλέψει με την ατομική θέληση για ανεξαρτησία και για ελευθερία.Αυτό αποζητάει η Τζουλιέτα.Δεν αγαπάει μόνο τον Βίνσεντ, αγαπάει το πόσο ελεύθερη θα μπορούσε να γίνει μακριά από την οικογένεια της που της ζητάει τα πάντα.
   Η Γιούλια από την άλλη είναι η νεώτερη γενιά που προσπαθεί να μάθει την αληθειά γιατί έτσι θα εξηγήσει στον εαυτό της την απόρριψη που δέχτηκε από τον πατέρα της και θα λύσει ίσως και αυτά που την κρατούν στη γη χωρίς να μπορεί να πετάξει.
  Αυτό που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα είναι το πόσο γλαφυρά περιγράφονται οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια αλλά και οι περιγραφές των ιταλικών πόλεων και χωριών που υπάρχουν στο κείμενο.Σχεδόν μπορείς να νιώσεις πως βλέπεις τα κύματα να χτυπούν τις ακτές της Σαλίνα και φτάνουν στα ρουθούνια σου όλες οι μυρωδιές από τα εκλεκτά εδέσματα που πουλάει στο καταστημά του ο Τζοβάνι.Όλες οι περιγραφές έντονες και ζωντανές.
 Ένα άλλο επιπλέον στοιχείο είναι πως ενώ ο συγγραφέας κάνει μόνο αναφορές στο ιστορικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής επί της ουσίας μας προσφέρει πλήθος πληροφοριών για το μεταναστευτικό κύμα προς την Γερμανία από τις περιοχές της Μεσογείου ,των Βαλκανίων αλλά και της Δυτικής Ασίας.Πλήθος κόσμου που έφτασε στην εύρωστη χώρα της Δύσης για να φτιάξει τη ζωή του και να πραγματοποιήσει τα όνειρα του.
Αν πιστεύει ο συγγραφέας πως τα όνειρα τελικά πραγματοποιούνται;
Αυτό δε ξέρω να το απαντήσω αλλά ενώ οι ήρωες δεν καταφέρνουν ίσως να φτάσουν πάντα τους μεγάλους τους στόχους παρ΄ όλα αυτά μοιάζει η ευτυχία τους να κρύβεται σε κάτι μικρές στιγμές που μοιράστηκαν λίγη αγάπη ή κατάφεραν να αποκτήσουν τη προσωπική τους ηρεμία μέσα από σκληρές διαδικασίες ωρίμανσης.
Και να με ρωτάς, ναι πρέπει να διαβάσεις το "Μπέλα Γερμάνια"..Και όχι μόνο αυτό,η μόνη ερώτηση είναι "Γιατί δεν το έχεις αγοράσει ακόμη"

*Μέχρι το επόμενο βιβλίο,καλό διάβασμα!!

Σχόλια