Mικρά μυστικά για αγαπημένα βιβλία: Matilda-Roald Dahl

 

Αυτές τις ημέρες ο χρόνος μου είναι αφιερωμένος στο γράψιμο και στα βιβλία οπότε σκέφτηκα να ξεκινήσω αυτή την ενότητα η οποία θα ασχολείται με μικρά πράγματα και λεπτομέρειες που δε ξέραμε για αγαπημένα μας βιβλία.

  Για κάποιον λόγο αποφάσισα να ξεκινήσω με την bookworm "Matilda" του Roald Dahl που φέτος  γίνεται 31 αλλά για εμάς θα είναι πάντα ένα μικρό,σκανδαλιάρικο κορίτσι που λατρεύει τα βιβλία
παρά τις δυσκολίες που συμβαίνουν στη ζωή της.
  Τι λέτε να ξεκινήσουμε;

Μικρά μυστικά για τη Matilda

1. O Dalh έγραψε την Matilda 2 φορές και αυτό του πήρε περίπου 2 χρόνια.Το 1988 ,τη χρονιά που το βιβλίο εκδόθηκε είπε σε συνέντευξη του πως  πέρασε 7-8 μήνες γράφοντας το βιβλίο και  ακριβώς όταν το ολοκλήρωσε απλώς...δεν ήταν σωστό.Έγραψε όλο το βιβλίο από την αρχή και άλλαξε σχεδόν κάθε λέξη.

2. Το 2013 η κόρη του Dahl ,Lucy ανέφερε σε συνέντευξη της  πως μεγάλο μέρος του βιβλίου είχε να κάνει με την αγάπη του πατέρα της για τα βιβλία"Η Matilda ήταν για αυτόν ένα από τα πιο δύσκολα βιβλία που έγραψε.Πιστεύω πως είχε μέσα του έναν βαθή φόβο πως τα βιβλία κάποια στιγμή θα χαθούν και ήθελε να γράψει ένα βιβλίο ακριβώς για αυτό το πράγμα"


   3.Η Matilda σχεδόν πέθανε.Και αυτό δε συνέβη στα χέρια της σκληρής διεύθυντριας της αλλά σε προηγούμενο προσχέδιο του βιβλίου.Αρχικά η Matilda ήταν ένα φοβερό κορίτσι που συνεχώς έκανε κόλπα και πείραζε τους γύρω της.Στο τέλος του προσχεδίου το κορίτσι πέθαινε.Τελικά όμως όπως φαίνεται το να ξαναγραφτεί το βιβλίο ήταν πολύ καλή ιδέα για το κορίτσι μας.

4.Η Matilda γράφτηκε στον κήπο.Συγκεκριμένα σε μια μικρή,χουχουλιάρικη καλύβα στον κήπο του Dahl.Έγραφε την ιστορία σε ένα κίτρινο σημειωματάριο με μολύβι και ήταν καθισμένος στην αγαπημένη πολυθρόνα της μητέρας του.Η κόρη του αναφέρει πως δεν πήγαιναν συχνά στην καλύβα καθώς ήταν η "φωλιά του".Είχε πάντα έξι μολύβια και μια ηλεκτρική ξύστρα για να τα ξύσει όλα πριν ξεκινήσει το γράψιμο.Είχε μάλιστα πολύ αυστηρό πρόγραμμα: έγραφε πάντα μεταξύ 10-12 και μετά συνέχιζε από τις 3-5 κάθε μέρα.

5.Η καλύβα του Dahl έχει αναδημιουργηθεί στο Μουσείο του Roald Dahl στο Great Missenden ,ένα χωριό στο Buckinhamshire της Αγγλίας. Εκεί έγραψε ο Dahl τα περισσότερα από τα βιβλία του.Μετακόμισε εκεί το 1954  από τη Νέα Υόρκη με την πρώτη του γυναίκα , την ηθοποιό Patricia Neal.Έζησε εκεί για 36 χρόνια μέχρι και τον θάνατο του το 1990.


   


6.Ήδη γνωρίζεις την ταινία Matilda αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι πως το 2012 η αγαπημένη ηρωίδα έγινε και γραμματόσημο καθώς κυκλοφόρησε μια σειρά 6 γραμματοσήμων αφιερωμένη στο βιβλίο.Τα γραμματήσημα αφορούν την εικονογράφηση του Quentin Βlake για τα βιβλία του Dahl.Η ίδια η Matilda εμφανίζεται στο 76p
΄
Πηγή


Σχόλια