Άγρια θάλασσα-Vanessa de Haan


Να με και πάλι μετά από μερικές μέρες ,με ένα νέο βιβλίο που το διάβασα πριν λίγο καιρό.Πρόκειται το βιβλίο "Άγρια θάλασσα" της Vanessa de Haan από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Εξ αρχής είχα υποψιαστεί πως το βιβλίο θα ήταν σίγουρα μια πολύ ευχάριστη εμπειρία και αυτό γιατί η υπόθεση του από το οπισθόφυλλο είχε τα απαραίτητα συστατικά για να μου τραβήξει τη προσοχή.
Πάμε να δούμε και μαζί το οπισθόφυλλο και μετά θα σας πω τη γνώμη μου.


Οπισθόφυλλο

1939. Τρεις ζωές διασταυρώνονται στη δίνη του πολέμου. Μέσα σε κλίμα αναταραχής και φόβου, με τον πόλεμο να μαίνεται σε αέρα, στεριά και θάλασσα, ολόκληρη η Βρετανία βρίσκεται σε αναβρασμό.
Ο Τζακ, που έχει μεγαλώσει μέσα στους βομβαρδισμούς, δραπετεύει για να καταταγεί στο Εμπορικό Ναυτικό. Τα ταξίδια του στη Ρωσική Αρκτική μπορεί να είναι σκληρά, αλλά του προσφέρουν διέξοδο σε μια νέα ζωή.

Όσο βρίσκεται με άδεια στο μυστικό λιμάνι του Βασιλικού Ναυτικού στη Σκωτία, ο Τζακ γνωρίζει την Ολίβια, τη χαϊδεμένη κόρη ενός αξιωματικού. Ελεύθερη επιτέλους να τριγυρίζει εδώ κι εκεί, η Ολίβια απολαμβάνει τις καινούριες δυνατότητες που της προσφέρει ο πόλεμος. Όμως, η οικογένειά της –και ιδίως ο Τσάρλι, ένας ραγδαία ανερχόμενος πιλότος– δεν χαίρεται μ' αυτές τις εξελίξεις. Ειδικά με την έλευση του Τζακ που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον όλων τους.
Η ιστορία τριών νέων που ενηλικιώνονται εν μέσω του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου και ακροβατούν ανάμεσα στην απώλεια, τον φόβο, το πάθος και τον κίνδυνο.


Η άποψη μου

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με δυνατό ιστορικό πλαίσιο.Το βιβλίο ξεκινάει στο Λονδίνο, στις αρχές του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και ήδη βρισκόμαστε στη πιο άγρια και φτωχική πλευρά του καθώς η διήγηση γίνεται από την οπτική του νεαρού Τζακ που ζει ως χαμίνι και μικροκλέφτης για να μπορέσει να επιζήσει με τη μητέρα και την αδερφή του.Η ζωή θα τα φέρει έτσι ώστε τελικά να καταταγεί στο Εμπορικό Ναυτικό όταν πια βρεθεί σε αδιέξοδο.Μέσα από αυτή την εμπειρία θα βιώσουμε και εμείς τα ταξίδια του συμμαχικού στόλου προς την παγωμένη Ρωσία για ανεφοδιασμο του Ρωσικού στρατού που αγωνίζεται και αυτός απέναντι στους Ναζί.
Η Ολίβια από την άλλη είναι μια νεαρή, καλομαθημένη κοπέλα από πλούσια οικογένεια που οι γονείς της στέλνουν στη Σκωτία,σε μια απομονωμένη σχετικά επαρχιακη παραθαλάσσια περιοχή για να μείνει με τη θεία της και να προστατευθεί από τους κινδύνους που καιροφυλακτούν τη συγκεκριμένη εποχή στο Λονδίνο.Κοντά λοιπόν στη θεία της και στη φύση,  η Ολίβια θα αλλάξει,θα ωριμάσει και θα έρθει πιο κοντά στη φύση αλλά και στις δικές της ικανότητες που δεν ήξερε ότι διαθέτει . Σύντομα θα γνωρίσει τον Τζακ και όλα θα αλλάξουν και για τους δύο.
Το παζλ συμπληρώνει η διήγηση του Τσάρλι ,του νεαρού πιλότου που γνωρίζει την Ολίβια στο τρένο και διαπιστώνει πως η θεία της είναι και νονά του.Η συνάντηση τους θα στιγματίσει τον Τσάρλι που θα ερωτευτεί τη νεαρή γυναίκα και θα κάνει τα πάντα για να σταθεί στο πλευρό της.
Το βιβλίο είναι ένα σύνολο κοινωνικών και πολεμικών εμπειριών.Στα κεφάλαια που αφορούν την Ολίβια βλέπουμε την οπτική των απλών πολιτών που παλεύουν για τους αγαπημένους τους με όποιο τρόπο μπορούν.Η διήγηση που αφορά τον Τζακ περιγράφει τον πόλεμο από τη πλευρά του ναυτικού και τους κινδύνους της θάλασσας.Προσωπικά δε γνώριζα και με εντυπωσίασαν οι λεπτομέρειες για τις νηοπομπές από και προς τη Ρωσία για ανεφοδιασμό.Τα ταξίδια και οι εμπειρίες του Τζακ δίνονται με αληθοφάνεια και βιώνουμε μαζί του τις δυσκολίες που πέρασε.
Τέλος η αφήγηση για τον Τσάρλι περιλαμβάνει τη περιγραφή της εμπειρίας των πιλότων στη πολεμική αεροπορία κατά τη διάρκεια του πολέμου.Σχετικά με τον Τσάρλι , υπάρχει μια έκπληξη όσο αναφορά τη πλοκή που δεν περίμενα σε καμία περίπτωση όταν διάβαζα το βιβλίο
Πρόκειται για ένα κείμενο σφιχτοδεμένο,με περιγραφές μαχών που σε βάζουν στο κλίμα του πολέμου αλλά ταυτόχρονα υμνούν τη ζωή και τα νιάτα και τις ζωές των ανθρώπων που χαραμίζονταν τόσο άδικα.
Ολοκληρώνοντας τη κριτική μου,θα  σας πρότεινα να το διαβάσετε ειδικά αν σας αρέσουν τα ιστορικά μυθιστορήματα και να μπείτε στον κόσμο που έστησε η Vanessa De Haan η οποία σίγουρα έχει κάνει εξαιρετική μελέτη για να δώσει ένα τόσο προσεγμένο στις λεπτομέρειες κείμενο.


Σχόλια